19

Re-integratie problemen thuis en op het werk

jul
Reacties uitgeschakeld voor Re-integratie problemen thuis en op het werk |  Posted by |  Category:blog

Nog te veel mensen lopen tegen hindernissen op bij re-integratie wanneer ze immobiel raken. Werkgevers werken niet mee en de eigen huiselijke omgeving is niet geschikt voor aanpassingen.

Re-integratie

Wanneer iemand door ziekte of ongeval immobiel raakt door verlamming of een andere oorzaak dan is het de bedoeling dat re-integratie mogelijk gemaakt wordt door het maken van aanpassingen.

Re-integratie op zichzelf zal betekenen dat de patiënt langzaamaan weer aan de dagelijkse gang van zaken gaat werken tot dit weer 100% gedaan kan worden. Zeker in een werksituatie zal dit in samenwerking gaan met de werkgever, samen kom je er weer bovenop. Maar hoe doe je dat als je volledig immobiel raakt?

Wanneer eenmaal duidelijk is dat mobiliteit het enige obstakel is voor re-integratie dan zal er sprake moeten zijn van tijdelijke tot permanente aanpassingen. Dit kan gelden voor de eigen leefomgeving zoals thuis maar ook op het werk.

Aanpassing

Om een duidelijk beeld te scheppen welke aanpassingen nodig zijn, nemen wij voor beide omgevingen een paar voorbeelden.

Thuis

In de eigen leefomgeving zal vooral de toegang tot en de bewegingsvrijheid in leefruimten aangepast moeten worden en zo nodig met hulpstukken erbij om de zelfstandigheid zo groot mogelijk te maken. Hier valt te denken aan de volgende aandachtspunten:

  • de woning en de ruimten daarbinnen moeten goed toegankelijk zijn
  • in de woonruimten moet voldoende bewegingsruimte zijn voor een rolstoelgebruik
  • het gebruiken van middelen in huis kunnen ondersteund worden met hulpmiddelen

Werk

Om hetzelfde werk weer op te pakken door de werknemer zullen er aanpassingen gemaakt moeten worden voor de duur van de re-integratie of zelfs permanent:

  • De werklocatie moet vrij toegankelijk zijn
  • De werkplek zelf moet aangepast worden in ruimte en werkhoogte
  • Bij niet zittend of mobiel werk moet er aangepast werk aangeboden worden

Veel aanpassingen kunnen gemaakt worden met simpele methoden. Vaak zal het goed lukken wanneer de persoon zelf nog zelfstandig genoeg is. Een steunbeugel naast het toilet monteren aan de muur is zo’n voorbeeld of het bureau naar beneden aanpassen om er beter aan te zitten.

Maar wanneer de zelfstandigheid er helemaal niet is dan zijn de aanpassingen groter. Thuissituaties maar ook bij bedrijven moeten dan grotere maatregelen toepassen. Het installeren van een lift is hiermee de grootste investering dat gemaakt moet worden.

Lift

Om een goed beeld te geven wanneer een lift geïnstalleerd moet worden geeft dit ook meteen aan welke type lift er nodig zal zijn. Aanpassingen voor een lift is bijvoorbeeld niet uitsluitend voor binnen bedoeld. Ook de bereikbaarheid naar de woning of bedrijfspand is nodig wanneer de toegang op hoger gelegen grond staat.

Pand met etages traplift huislift
Pand met ongelijke vloerhoogten plateaulift hefplateau flexstep
Hoger gelegen toegang plateaulift hefplateau flexstep
Geen ruimte voor lift hefplateau traplift flexstep

Het voordeel van een hefplateau, traplift en flexstep lift is dat deze op kunnen gaan in de omgeving en zeer weinig ruimte innemen laat staat dat deze direct opvallen.

De flexstep zit verborgen in de treden bij ongelijke hoogten. De truc hier is dat de treden ingedrukt kunnen worden naar een plateau dat als lift werkt.

De traplift en hefplateau hebben de eigenschap een railtje langs de muur naar een hoger gelegen etage geïnstalleerd te hebben waarlangs het zitje of plateau langskomt. Het zitje en het plateau zelf kunnen ingeklapt worden. De hefplateau is een simpele variant van de plateaulift.

Comments are closed.