08

5 manieren om méér rendement uit uw denksessies te halen

mei
Reacties uitgeschakeld voor 5 manieren om méér rendement uit uw denksessies te halen |  Posted by |  Category:blog

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een brainstorm niet het verwachte resultaat – een berg creatieve ideeën plus één of enkele waardevolle projectvoorstellen – oplevert. De kans is groot dat u enkele voorwaarden voor succesvol brainstormen over het hoofd hebt gezien. Met deze 5 tips haalt u zeker meer rendement uit uw volgende denksessie!

1. Kom in beweging
Veilig verborgen achter een tafel komen de meesten er niet toe hun uiterste creatieve bijdrage te leveren. Doe de tafels aan de kant, zet de stoelen in een kring. Sta regelmatig op en doe met elkaar fysieke energisers met veel beweging. Dit heeft een geweldig positief effect op de ideeënstroom.

2. Gebruik meerdere zintuigen
Onze hersenen houden zich maar in zeer beperkte mate met taal bezig. Laat u inspireren via meerdere zintuigen. Met name muziek en geuren kunnen krachtige middelen zijn om uw creativiteit te ontsluiten. Geef de deelnemers een blinddoek en laat ze objecten betasten en besnuffelen. Hiermee worden de andere zintuigen actief gestimuleerd.

3. Doe minimaal één schriftelijke ideeënronde
Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om in een groep zijn zegje te doen. Met een schriftelijk rondje ideeën verzamelen komen ook de stille wateren bovengronds. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de ‘brainwriting’-techniek.

4. Vermijd tussentijdse discussie
Zorg ervoor dat discussie tijdens het proces van ideeën genereren tot een minimum wordt beperkt. Het tussentijds bediscussieren van ideeën is namelijk een vorm van oordelen, en dat is bij het bedenken van ideeën uit den boze. Praten mag, maar graag in de vorm van meeliften, kruisbestuiving, en vooral: nieuwe ideeën.

5. Versterk zwakke ideeën
Eén kenmerk van nieuwe ideeën: Ze bestaan nog niet in de echte wereld. Daarom zijn ze per definitie minder opgetuigd dan gevestigde ideeën. Gebruik je verbeeldingskracht en kleed zwakke ideeën verder aan. Net zolang tot ze even sterk zijn als de rest van de ideeën. Pas dan ben je klaar om een keuze uit de verzameling ideeën te maken. Door de extra aandacht die de zwakke ideeën hebben gekregen, neemt bovendien hun kans toe om uiteindelijk als beste idee te worden verkozen.

Comments are closed.